Miauw je mee?

 
Eenentwintig poezen
zaten bij het vuur
te dutten en te doezen
’s nachts om twaalf uur.
En achter het fornuis
zat, helemaal per abuis,
één kleine muis.
 
 De mooiste gedichten over poezen en andere dieren in één boek.
 Miauw, miauw, miauw
 Prachtig geïllustreerd door Sylvia Weve.

Annie M.G. Schmidt Week – Miauw!

woensdag 13 tot en met zaterdag 23 mei

Dit jaar laten we tijdens de feestelijke Annie M.G. Schmidt-week graag nieuwe groepen kinderen kennismaken met het werk van Annie M.G. Schmidt door middel van lessuggesties. Daarbij staat Annie’s liefde voor poezen centraal. Siepie, Minoes en de zeepoes die woont bij Katseveer zijn van de partij. En vreemd genoeg ook ene Max Milianus Mormeldier…

Lees meer of ga naar de lessuggesties op www.anniemgschmidtweek.nl

Veel plezier allemaal!

Nieuwe editie Pluk van de Petteflet

In de Petteflet is een kamer vrij. Als Pluk dat hoort rijdt hij er in zijn rode kraanwagen snel naartoe en gaat in de torenkamer wonen, helemaal bovenin. Eindelijk heeft hij een huis. En hij krijgt er meteen heel veel vrienden bij: Zaza de kakkerlak bijvoorbeeld, en Dollie de duif, meneer Pen, de Stampertjes en Aagje. Samen met hen beleeft hij steeds weer nieuwe avonturen.

Deze nieuwe 45ste druk is uitgebreid met een aantal mooie tekeningen die Fiep Westendorp in 1982 en 1983 maakte voor het kleuterblad ‘Bobo’.

Het schaap Veronica…

…is gelukkig weer verkrijgbaar! Deze klassieke bundel bevat alle gedichten over het schaap Veronica, de dominee en de dames Groen. Met het schaap Veronica creëerde Annie M.G. Schmidt in de jaren vijftig een vrolijk alter-ego waarmee ze de draak kon steken met de benauwende Nederlandse knusheid. De gedichten, die eerst in Het Parool verschenen, waren een instant succes bij zowel jonge als volwassen lezers. In de jaren zeventig maakte Fiep Westendorp prachtige kleuren-illustraties bij de gedichten, waarin Veronica dartelt als nooit tevoren.

Binnen toch een beetje buiten spelen met Jip en Janneke!

Want met deze vier nieuwe bundels, ben je lekker buiten aan het spelen, met de dieren aan het knuffelen, vier je feest of kruip je mee door de heg en heb je vriendjes heel dichtbij. En voetballen? Dat doen ze dan weer gewoon binnen in de huiskamer…

De belevenissen van Jip en Janneke, geschreven door Annie M.G Schmidt met illustraties van Fiep Westendorp, zijn tijdloos en eigenlijk niet anders dan die van de kleuters nu. Ze zijn opnieuw gebundeld op thema en prachtig vormgegeven, inclusief gemoderniseerde tekst.

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

Het kinderboekenmuseum bestaat 25 jaar en daarom is het tijd voor een feestje. En daar mag Annie een rol in spelen en wel met een eigen tentoonstelling. De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt werd zaterdag 8 december geopend door de wethouder van cultuur Robert Asten. Samen met directeur Aad Meinderts, Minoes, Aagje en Tos was hij de eerste om mee te kliederen met Floddertje, met Wiplala te verdwijnen in de tas van Nella Della, en te vloggen met Minoes. Ze wisten zelfs hun eigenwijsbewijs te halen. De tentoonstelling is permanent te zien en te beleven in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Voor meer informatie: www.kinderboekenmuseum.nl

De mug op de brug

Er is een nieuw vrolijk prentenboek met een versje van Annie M.G. Schmidt over een kleine mug die een grote ramp veroorzaakt in het verkeer. Met kleurrijke illustraties van Noëlle Smit die eerder van Dikkertje Dap en M’n opa succesvolle prentenboeken maakte.

Het is druk op de brug bij Breukelen, heel erg druk. En er komt steeds meer verkeer bij: auto’s, fietsers, brommers, dieren, een ijscoman met zijn ijscokar en zo gaat het maar door. Dat zou allemaal nog wel kunnen, maar dan komt er ook nog een mug bij. En dat is net iets te veel. De brug breekt in tweeën…. wat nu?

Een fijn boek voor de kinderboekenweek die van 2 t/m 13 oktober wordt gehouden en als thema ‘voertuigen’ heeft. Voor wie verder wil lezen: https://www.kinderboekenweek.nl

Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek

is verschenen in een eenmalige vintage uitgave. In dit boek kom je iedereen tegen: Otje, Abeltje, Tante Patent, Ibbeltje, Nella Della en ga zo maar door. Én je komt erachter dat alle mensen en dieren in de wereld van Annie M.G. Schmidt familie van elkaar zijn. Zo is Floddertje familie van Slordige Saartje en Wiplala van Pietertje Pluim. Wie had dat nou gedacht?

Lees verder op: https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/het-grote-annie-m-g-schmidt-voorleesboek/

Boekenweek 2019

Het thema van de 84ste boekenweek (23 – 31 maart) is ‘De moeder de vrouw’. Een thema dat net zo veelzijdig is als er moeders en vrouwen zijn. Als het om literaire moeders gaat is Annie M.G. Schmidt misschien wel de bekendste en meest tegendraadse van Nederland. Speciaal voor deze gelegenheid zijn in Moeder, loop toch niet zo mank de mooiste teksten, grappigste liedjes en gedichten geselecteerd over ondeugende moeders, dwarsliggende vrouwen en rebelse kinderen.

Pluk in Paradiso!

Zondag 19 mei gaat een gloednieuwe voorstelling – gebaseerd op het boek ‘Pluk van de Petteflet’ – van het Nederlands Philharmonisch Orkest in première in poptempel Paradiso in Amsterdam. Een vrolijke muzikale voorstelling met 15 musici in samenwerking met theater Gnaffel. Kinderboekenschrijver Mark Haayema schreef het script; Thomas Beijer maakte de muziek.

Voor meer informatie en reserveringen lees verder op: https://orkest.nl/nieuws/pluk-paradiso