Annie M.G. Schmidtweek 2017

De Annie M.G. Schmidt-week 2017 vindt plaats van woensdag 10 tot en met zaterdag 20 mei 2017. Het thema dit jaar is Nederland viert feest met Jip en Janneke!

In 2017 is het 65 jaar geleden dat het eerste verhaal over Jip en Janneke in Het Parool verscheen. Een mooie aanleiding om ze dit jaar eens flink in het zonnetje te zetten!

Lees meer: http://www.anniemgschmidtweek.nl

Leuk voor pasen!

Op eerste en tweede Paasdag is de radiomusical Madam te beluisteren. Dit is een bewerkte en ingekorte versie van de oorspronkelijke musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, voorzien van nieuwe arrangementen door Bob Zimmerman. Luister op radio 5 naar Madam op zondag 16 april van 16.00 tot 18.00 uur of maandag 17 april van 20.00 tot 22.00 uur.

http://www.nporadio5.nl/nieuws/6143/radiomusical-madam-op-radio-5 lees ook het artikel van Sanne Thierens https://www.musicaldatabase.nl/nieuws/279-achtergrond-madam

Kiki Schippers wint Annie M.G. Schmidtprijs 2016

De Annie M.G. Schmidtprijs 2016 voor het beste theaterlied is gewonnen door Kiki Schippers en Rolf Verbaant, voor hun lied Er spoelen mensen aan. Kiki Schippers schreef en zingt, en componeerde de muziek voor het lied samen met Rolf Verbaant. Dit heeft de jury, onder leiding van Jacques Klöters, zondagmiddag 9 april in Theater Bellevue in Amsterdam bekend gemaakt. Luister naar Er spoelen mensen aan op: http://www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/wp-content/uploads/Er-spoelen-mensen-aan_Kiki-Schippers.mp3

Was getekend, Annie M.G. Schmidt

In september gaat de nieuwe Nederlandse musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt in première. Iedereen kent de bekende nummers als: ‘Op een mooie Pinksterdag’, ‘Margootje, ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ en ‘Vluchten kan niet meer’.  En dit is slechts een klein deel van het ongelooflijke repertoire van Annie M.G. Schmidt. Annie M.G. schreef musicals, tv-series, boeken en gedichten maar wie was de vrouw achter de schrijfster? Daarover schreef Annejet van der Zijl de bestseller ‘Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt’. Het verhaal van de nieuwe Nederlandse musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt is gebaseerd op dit succesvolle boek. Simone Kleinsma zal – met haar prachtige stem, gevoel voor humor en liefde voor de Nederlandse taal – de rol van Annie vertolken. De musical bevat natuurlijk bekende nummers van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Lees verder: http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/was-getekend-annie-mg-schmidt/

De wereld in: Jip en Janneke in vertaling

Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van het Scheepstra Kabinet is van 1 april 2017 tot 1 maart 2018 de eenmalige en unieke tentoonstelling De wereld in: Jip en Janneke in vertaling te zien. Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

De wereld in is een subtiele verwijzing naar de eerste acht schoolboekjes, die de in Roden geboren onderwijzer Hindericus Scheepstra (1859-1913) samen met Jan Ligthart schreef tussen 1898 en 1902.

Net als Ot en Sien zijn Jip en Janneke erg belangrijk geweest bij het leren lezen en ontdekken van de Nederlandse taal en cultuur, zowel voor Nederlanders als voor niet-Nederlanders. Op de tentoonstelling zullen de overeenkomsten tussen beide boekenseries uitgelicht worden.

De belevenissen van beide kleuterduo’s werden daarnaast ook vertaald en (voor)gelezen in andere landen. De verhalen over Jip en Janneke zijn inmiddels in meer dan 20 talen over de hele wereld verschenen. Al deze vertalingen zijn nu voor het eerst in één tentoonstelling bij elkaar gebracht: de Chinese, Russische, Japanse, Vietnamese, Indonesische, Griekse, Hebreeuwse, Hongaarse, Perzische en nog veel meer. De vertalingen zijn afkomstig uit de collecties van Marlies Hoff, bibliothecaris en documentalist bij het Nederlands Letterenfonds en Marcel Raadgeep, bibliograaf van het werk van Annie M.G. Schmidt.

5 jaar Scheepstrakabinet, 65 jaar Jip en Janneke en 100 jaar Fiep Westendorp komen samen in deze eenmalige tentoonstelling, die alleen te bezichtigen is in Roden, “het dorp van Ot en Sien”.

Lees verder: www.scheepstrakabinet.nl/expositiehuidige-expo/huidige-expo/

Annie M.G. Schmidt-wandeling in Amsterdam

Wandelgids en liedkenner Daan Bartels verdiepte zich in het leven en werk van Annie M.G. Schmidt. Hij ontdekte al snel dat ze heel veel van Amsterdam moet hebben gehouden. Annie woonde er aan Amsterdamse grachten en aan de rand van het Vondelpark. En vaker dan eens kwamen plekken in de stad voor in haar liedjes en versjes. Wil je samen met Daan op ontdekkingstocht in ‘het Amsterdam van Annie’? Boek dan een wandeling via wandelenmetdaan

Nieuwe uitgave

Na Abeltje heeft Philip Hopman nu ook voor De A van Abeltje prachtige nieuwe illustraties gemaakt. Ze passen perfect bij de humor van Annie M.G. Schmidt en de spannende avonturen van liftjongen Abeltje, meneer Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura.

éénmalig terug in het DeLaMar Theater: Madam!

In 1981 stond de musical Madam maandenlang in de Nieuwe de la Mar. Nu is er een radiomusical van gemaakt waarvan de openbare generale repetitie plaatsvindt op maandag 13 maart. Met o.a. Annet Malherbe en Pierre Bokma.

https://delamar.nl/voorstellingen/radiomusical-madam

Soms gebeuren er mooie dingen

‘Een boek voor jou’ is een initiatief van Marit Törnqvist in samenwerking met Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, VluchtelingenWerk Nederland en het Nederlands Letterenfonds. Van dit prachtige boek worden deze maand 5000 exemplaren uitgedeeld in asielzoekerscentra in het hele land.

Het doel is de kinderen die Nederland zijn binnengekomen welkom te heten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun eigen taal, het Arabisch. Zo maken ze kennis met het land en de cultuur waarin ze terecht zijn gekomen, in de hoop dat ze ontspanning vinden en samen met hun ouders het boek kunnen delen. Voor kinderen die andere talen spreken zijn boeken zonder of met weinig tekst beschikbaar gesteld door IBBY-Nederland en Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij.

De bundel bevat verhalen en illustraties van onder andere Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Toon Tellegen, Max Velthuijs, Thé Tjong-Khing, Jacques Vriens, Paul van Loon, Bette Westera, Charlotte Dematons, Philip Hopman en Marit Törnqvist. Alle auteurs en illustratoren hebben belangeloos meegewerkt aan dit boek.